Што е ново во ИМЕ

Програмата ИМЕ се вклучува во одбележување на Светскиот ден на велосипедот

Швајцарската програма за зголемување на пазарната вработливост – ИМЕ, се вклучува во одбележување на Светскиот ден на велосипедот (UN World Bicycle Day) со онлајн иницијатива „Зошто велосипед?“. Целта на оваа иницијатива е да се промовираат актерите од вело заедницата во државата како што се туроператори кои нудат велосипедски тури, ентитети кои изнајмуваат (електрични) велосипеди, организиратори на фестивали за велосипедизам, здруженија за велосипедизам итн. и да се мотивира јавноста да вози велосипед преку информирање за придобивките од истото.

Во услови на целосно почитување на мерките за претпазливост од корона, ги повикавме професионалците од областа и пасионирани велосипедисти да се вклучат во оваа виртуелна акција. Добивме одлични примери од нивни претходно организирани тури во природа, како и пораки за придобивките од возење велосипед. Знаеме дека велосипедот е еколошко и ефтино средство за превоз. Но, освен тоа, нашата држава има голем потенцијал за развивање на велосипедскиот туризам како дел од активниот, еко и рурален туризам. На повеќе места во државата веќе има патеки за планинско возење, а некаде допрва треба да се (до)развиваат. Програмата ИМЕ, финансирана од Швајцарската агенција за развој и соработка, работи во насока на подобрување на понудата и промоцијата на дестинациите кои имаат потенцијал за развој на активниот туризам. ИМЕ нуди и поддршка на локалните капацитети и даватели на услуги да ја подобрат понудата за домашните и странски туристи, меѓу другото и на оние кои нудат велосипедски тури.

ime-logo-small
sdc-red-1
palladium-1
facebook
instagram
twitter-40x40